איזון משאבים וחלוקת רכוש-כיצד ננהג?
- david002041
- 25 ביולי 2024
- זמן קריאה 2 דקות
איזון משאבים וחלוקת רכוש
אחת הסוגיות שיש לדון ולהכריע בהן כחלק מהליך גירושין היא חלוקת הרכוש שצברו בני הזוג במהלך תקופת נישואיהם. במקרה בו חתמו בני הזוג על הסכם ממון בר תוקף, תתבצע חלוקת המשאבים בכפוף לו. בהיעדר הסכם כזה יתחלק הרכוש על פי עיקרון "איזון המשאבים" כפי שנקבע בחוק יחסי ממון התשל"ג – 1974 ולפיו כל צד מקבל חצי מהרכוש המשותף. על בני זוג שנישאו לפני שנת 1974 יחול חוק "הלכת השיתוף" שאף הוא שואף להגיע לחלוקה שווה של הרכוש, אך ישנם שינויים בין החוקים והחלוקה עשויה להיות מושפעת מכך.
אילו נכסים נכללים בחוק יחסי ממון?
ככלל, עיקרון איזון המשאבים אינו חל על רכוש שצבר כל אחד מהצדדים בטרם באו בברית הנישואין, אלא דווקא על נכסים שבאו לאחר מכן.
משאבים שיילקחו בחשבון בחלוקה השווה כוללים נדל"ן, מיטלטלין, חסכונות, פנסיה, קופות גמל, מניות ועוד. החישוב הכולל מתייחס גם לתשואה ולרווחים עתידיים הגלומים בנכסים המשותפים, והוא מתבצע באופן מקצועי ומקיף באמצעות אקטואר. לאחר החישוב יגיש האקטואר את התוצאות לבית המשפט שבדרך כלל יקבל את חוות דעתו, למעט מקרים חריגים. חשוב לציין כי החלוקה השווה בין הצדדים עשויה לכלול גם חובות ולא רק זכויות.
האם קיימים נכסים שלא מתחלקים באופן שווה?
חוק יחסי ממון מחריג נכסים שקיבל אחד מבני הזוג בתורת ירושה או מתנה וקובע כי הם אינם מתחלקים בהסדר איזון משאבים. עם זאת, ניתן לחלק גם נכסים אלו במקרה שבו יוכיח אחד מהצדדים כי הייתה "כוונת שיתוף". כלומר, שבן הזוג שקיבל את המתנה התנהג באופן המלמד על כוונתו לשתף את בן הזוג האחר בבעלות על הנכס, או שהביע זאת במפורש.
קיימים מקרים נוספים בהם עשוי בית המשפט לקבוע חלוקה שווה גם כלפי נכסים שצבר אחד מבני הזוג לפני הנישואין. לדוגמא, אם לאחד מהם הייתה דירה רשומה על שמו עוד לפני החתונה ובמהלך חייהם המשותפים הם שילמו ביחד את המשכנתא או הוצאות של אחזקה ושיפוץ – ייתכן ויימדד הערך היחסי של הוצאות אלו ויתחלקו בהסדר איזון משאבים.
מה עושים מכאן והלאה?
ההכרעה בסוגיית חלוקת הרכוש יכולה להתקבל על ידי בית המשפט או לחילופין – בבית הדין הרבני שאף הוא מוסמך לדון בענייני רכוש כאשר יבחרו בכך שני הצדדים. עם זאת כדאי לזכור כי האפשרות לקבוע את החלוקה באמצעות הסכם היא בדרך כלל עדיפה, לטובתם של הילדים ולסיום הליך הגירושין באופן מכובד.
לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות וללא התחייבות - ניתן לפנות לעו''ד דויד רוזין נייד: 050-7640731
Comments